Karakter en natuurlijke aard 
Absolute gehoorzaamheid moet men van een wolfhond niet verwachten omdat bij hem, zoals bij veel hondenrassen wel het geval is, de bereidheid om te onderwerpen ontbreekt. Binnen de familie zoekt hij zijn eigen "baasje" zelf uit. Hij ziet zijn familie als zijn roedel en welke plaats hij daarin inneemt, bestempelen uiteraard "zijn" mensen. 
Belangrijk : TW heeft gezelschap en beweging nodig! Als u aan zijn behoefte voldoet en hem lichamelijk en geestelijk uitdaagt, dan is hij een hond die zich zeer goed aanpast. Steeds is hij nieuwsgierig en ondernemend en houdt hij ervan, u op uw wandelingen in de vrije natuur, fiets- of ski-touren te begeleiden in het daarvoor geschikte gebied. Krijgt hij echter niet genoeg aandacht of uitloop, dan is hij snel verveeld en kan hij op domme gedachten komen. 
Dan kan het gebeuren, dat hij de woning op zijn kop zet. Iedereen, die besloten heeft, zo'n hond in de familie op te nemen, moet zich erop instellen, dat er in de toekomst een paar uur gezamenlijk met de hond in weer en wind gewandeld moet worden. Als uiterst zelfstandige hond heeft hij echter een consequente opvoeding nodig